به گزارش خبرنگار بین الملل ایرنا از مقر سازمان ملل متحد در نیویورک، این نشست با سخنان آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد آغاز شد که خواستار توقف جنگ اسرائیل علیه ایران و بازگشت به مذاکره شد. هممچنین از جامعه جهانی میخواهم که از تنها مسیری که میتواند به صلحی پایدار منجر شود، دیپلماسی مبتنی بر حقوق بینالملل، از جمله منشور سازمان ملل حمایت کنند.
دبیرکل سازمان ملل هشدار داد: نگذاریم در آینده با حسرت و پشیمانی به این لحظه تعیینکننده نگاه کنیم. بیایید مسئولانه و با هم عمل کنیم تا منطقه و جهان خود را از لبه پرتگاه نجات دهیم.
سپس خانم رزماری دی کارلو معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی و صلح نیز گفت: ما باید از هر فرصتی برای کاهش تنش، پایان درگیریها، و حلوفصل اختلافات از طریق روشهای مسالمتآمیز بهره ببریم.حملات اسرائیل به تأسیسات هستهای نگرانکننده است، همانطور که خطر گسترش درگیری نیز نگرانکننده است. اما پنجره جلوگیری از تشدید فاجعهبار و دستیابی به راهحل مسالمتآمیز هنوز بسته نشده است.
دی کارلو افزود: نشانههای مثبت اخیر برای دیپلماسی، امیدبخش هستند. در همین راستا، از مذاکرات امروز وزرای خارجه فرانسه، آلمان، بریتانیا و ایران در ژنو استقبال میکنیم. چنین تلاشهایی را قویاً تشویق میکنیم. ما باید از هر فرصتی برای کاهش تنش، پایان درگیریها، و حلوفصل اختلافات از طریق روشهای مسالمتآمیز بهره ببریم. منشوری که همه ما را به هم پیوند داده، ما را به این کار فرا میخواند.ضرورت دیپلماسی، کمتر از هر زمان دیگری نیست.
رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره پیامدهای حمله به تاسیسات هسته ای ایران هشدار داد و گفت : حملات به تأسیسات هستهای در جمهوری اسلامی ایران، منجر به کاهش شدید سطح ایمنی و امنیت هستهای در این کشور شده است هرچند تاکنون این حملات منجر به انتشار مواد رادیولوژیکی در سطحی که مردم را تحت تأثیر قرار دهد نشدهاند، اما خطر بروز چنین رخدادی کاملاً وجود دارد.
وی با هشدار درباره پیامدهای حمله به تاسیسات هسته ای در ایران گفت : هرگونه حمله به سایت هستهای بوشهر میتواند منجر به انتشار سطح بالایی از رادیواکتیو شود. « هرگونه حمله به راکتور تحقیقاتی تهران نیز میتواند پیامدهای شدیدی برای بخشهای گستردهای از شهر تهران و ساکنان آن داشته باشد. در چنین حالتی نیز اقدامات حفاظتی برای مردم ضروری خواهد بود.» راکتور آب سنگین خنداب (اراک سابق) در تاریخ ۱۹ ژوئن مورد حمله قرار گرفت. از آنجا که راکتور هنوز عملیاتی نبود و حاوی مواد هستهای نبود، پیامد رادیولوژیکی ندارد. کارخانه تولید آب سنگین مجاور نیز مورد اصابت قرار گرفته، ولی هیچ پیامد رادیولوژیکی از آن انتظار نمیرود.
روسیه از رژیم اسرائیل خواست فورا حملات به مناطق مختلف ایران را متوقف کند
واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد با محکوم کردن حملات رژیم صهیونیستی، از این رژیم خواست فورا حمله به مناطق مختلف ایران بویژه علیه تاسیسات هسته ای را متوقف کند.
سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در دومین نشست اضطراری شورای امنیت درباره جنگ رژیم اسرائیل علیه ایران گفت: تاسیسات صلحآمیز هستهای غیرنظامی ایران همچنان هدف قرار میگیرند و این ممکن است ما را به سوی فاجعهای هستهای سوق دهد که تاکنون سابقه نداشته است.
وی با بیان این مطلب که ایران بر پایبندی خود به پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای تاکید کرده است؛ گفت : روسیه حملات اسرائیل به اهداف غیرنظامی در ایران را غیرقابل قبول و غیرقانونی میداند. شورای امنیت سازمان ملل باید ارزیابی بیطرفانهای از اوضاع ارائه دهد و راهحلی مناسب طراحی کند. این اسرائیل بود که در آستانه آخرین دور برنامهریزیشده مذاکرات غیرمستقیم بین واشنگتن و تهران به ایران حمله کرد.
وی گفت : اسرائیل نهتنها بیتوجهی آشکاری نسبت به تلاشها برای یافتن راهحلی دیپلماتیک برای مسائل مربوط به برنامه هستهای ایران از خود نشان داد، بلکه به متحد اصلی خود، ایالات متحده که تا همین اواخراعلام می کرد در پی رسیدن به راهحلی مصالحه گرایانه است، بیاحترامی کرد.گزارشهای آژانس حاکی از خطری نبود و آشکار است که اسرائیلیها بدون توجه به برآورد کارشناسانه، به ایران حمله برده است.
نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد گفت: تاسیسات و تجهیزات هستهای ایران تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارند و بهطور مداوم و دقیق راستیآزمایی میشوند.برنامه هستهای ایران تحت نظارت آژانس بود و رازی پنهان و مخفی نبود. این درحالی است که اسرائیل ارزیابیهای این نهاد بینالمللی تخصصی را نادیده گرفته و بهطور یکجانبه و بدون توجه به منشور سازمان ملل، تصمیم به حمله به کشوری مستقل گرفته است.
وی درباره تلاش های اسرائیل برای بازکردن پای کشورهای ثالث به جنگ هشدار داد و گفت که واقعیت را نباید انکار کرد که اسرائیلیها تجاوزگری کردند و در میانه مذاکرات و تلاش های دیپلماتیک، به ایران حمله کرد.
سفیر روسیه در سازمان ملل یادآور شد که چندان نگذشته است از روزهایی که با جعل کردن واهمه از سلاحهای جمعی عراق، به آن کشور حمله بردند.
نبنزیا به شدت از اظهارات مقامات اروپایی که عملاً به اقدامات اسرائیلیها چراغ سبز نشان دادند، انتقاد کرد و با صراحت و تندی، اظهارات اخیر صدراعظم آلمان را به چالش کشید و این سخنان را مشوق اقدامات ناقض حقوق بینالملل و صلح جهانی دانست.
چین خواستار آتش بس فوری و پایان جنگ اسرائیل و ایران شد
«فو کونگ» سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل متحد در نشست اضطراری شورای امنیت حملات رژیم اسرائیل به ایران را محکوم کرد و خواستار آتشبس فوری و پایان درگیری اسرائیل و ایران شد.
سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل گفت: اقدامات اسرائیل نقض قوانین بینالمللی، تهدید امنیت و حاکمیت ایران و تضعیف امنیت منطقهای است و اسرائیل باید اقدامات خود را متوقف کند تا از فاجعه جلوگیری شود.
وی تاکید کرد : درگیری بین اسرائیل و ایران مذاکرات هستهای را مختل کرده و ما نباید از پیگیری راهحل سیاسی منحرف شویم.
پاکستان : حملات اسرائیل به ایران کل جهان را تهدید میکند
سفیر و نماینده دائم پاکستان در سازمان ملل متحد با بیان اینکه اسلامآباد به شدت حملات رژیم صهیونیستی به ایران را محکوم میکند، گفت: حملات اسرائیل به ایران کل جهان را تهدید میکند.
عاصم افتخار در دومین نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره جنگ رژیم اسرائیل علیه ایران، تاکید کرد: باید قبل از اینکه اوضاع از کنترل خارج شود، آتشبس کامل بین اسرائیل و ایران برقرار شود.
وی افزود: اقدامات غیرقانونی اسرائیل نباید مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران را تضعیف کند. حملات اسرائیل به ایران کل جهان را تهدید میکند.
نماینده پاکستان از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواست تا همه مسؤولیت خود در قبال تحولات فعلی انجام داده و به تاثیر اقدامات اسرائیلی بپردازد و با شفافیت بیشتر در قبال برنامه هستهای ایران و ادعاهای مطرح شده علیه تهران، برخورد کند.
وی همچنین خواستار محکومیت تجاوز اسرائیل به خاک ایران از سوی جامعه بین الملل شد و از شورای امنیت و جامعه حهانی خواست که در برابر اقدامات اسرائیلیها در حمله به تأسیسات هستهای، ایستادگی کنند.
ونزوئلا: دفاع در برابر تجاوز اسرائیل حق ذاتی ایران است
نماینده ونزوئلا در سازمان ملل نیز در دومین نشست اضطراری شورای امنیت درباره حمله رژیم اسرائیل به خاک ایران گفت حملات اسرائیل به ایران نقض قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل است.
سفیر ونزوئلا در سازمان ملل تاکید کرد: ما حق ذاتی ایران را برای دفاع از خود مطابق با قوانین بینالمللی تایید میکنیم.
کویت: تجاوز اسرائیل به خاک ایران، نقض قوانین بین المللی و برهم زننده نظم و صلح جهان است
سفیر و نماینده کویت در سازمان ملل نیز به نمایندگی از شورای همکاری کشورهای خلیج فارس، در دومین نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل درباره تجاوز اسرائیل به خاک ایران گفت: این تجاوز نقص قوانین بینالمللی و بر هم زننده نظم و قانون و صلح در منطقه و جهان است.
سفیر کویت هشدار داد که تشدید بحران، عواقب شومی در بر خواهد داشت و باید برای جلوگیری از به اوج رسیدن درگیریها و بحران، اقدامی سریع صورت داد.
نماینده کویت از شورای امنیت سازمان ملل و سازمانهای بینالمللی خواست که وظیفه خود را کامل انجام دهند و زمینه گفت و گو و تفاهم را فراهم و از استقلال و تمامیت ارضی کشورها حفاظت کنند.
عراق تجاوز اسرائیل به خاک ایران را محکوم کرد
«عباس عبید» سفیر و نماینده نماینده عراق در سازمان ملل نیز در دومین نشست اضطراری شورای امنیت، تجاوز اسرائیلی به خاک ایران را محکوم کرد و تجاوز به آسمان آن کشور برای حمله به همسایه آن را نقض قوانین بینالمللی دانست.
او با اشاره به استفاده رژیم اشغالگر از حریم هوایی عراق برای تجاوز به ایران گفت: عراق با نقض حریم هوایی خود از سوی رژیم صهیونیستی مخالف است و نخواهد پذیرفت که به میدانی برای تسویه حسابها تبدیل شود.به همین دلیل، دولت عراق، آسمان این کشور را بسته است.
او حملات رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران و نقض حاکمیت کشورها را به شدت محکوم کرد و خواستار جلوگیری از جنگ فاجعه بار در منطقه شد و نسبت به کشیده شدن منطقه به درگیری و جنگ هشدار داد.
عبید همچنین از شورای امنیت سازمان ملل خواست که نقض حریم هوایی عراق و حاکمیت آن توسط رژیم اسرائیل را محکوم کند.
الجزایر: حملات اسرائیل به ایران غیرقابل توجیه است
عمار بن جامع سفیر و نماینده دائم الجزایر در سازمان ملل متحد نیز تاکید کرد که حملات اسرائیل به ایران غیرقابل توجیه و نقض آشکار منشور سازمان ملل متحد است و گفت: تاسیسات هستهای از حفاظت ویژه برخوردارند و نباید مورد حمله قرار گیرند.
وی تاکید کرد: گزارشهای رسمی حاکی از آن بود که ایران برنامهای برای تولید سلاح هستهای ندارد. اگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی قادر به محکوم کردن حملات به تأسیسات هستهای نیست، هدف از وجود آن چیست؟
وی ادامه داد: فعالیت هستهای اسرائیلیها هرگز مورد نظارت قرار نگرفته است و مصونیت و چتر حمایتی از اسرائیلیها به لطف کشورهای غربی است که این عواقب شوم را بجا گذاشته است.
جامع اضافه کرد: مذاکرات میان آمریکا و ایران با میانجیگری عمان همچنان تنها ابزار موجود برای یافتن راهحل است.
سفیر الجزایر همچنین با ارائه آمار شهادت غیرنظامیان، روزنامهنگاران، کادر درمانی و مردم که قربانی حملات اسرائیلیها در غزه شدند، هشدار داد که اسرائیلیها معیار خوبی برای رعایت قوانین بینالمللی نیستند.
کره جنوبی خواستار پایان درگیری ها شد
سفیر و نماینده کرهجنوبی سخنان هفته گذشته خود در نخستین نشست اضطراری شورای امنیت رادرباره تجاوز اسرائیل به ایران در این نشست تکرار کرد و به آغاز جنگ اسرائیل علیه ایران هشدار داد.
سفیر کره جنوبی خواستار پایان جنگ و نجات جان غیرنظامیان شد و گفت: این یک امر اختیاری نیست بلکه یک ضرورت و مهمترین اولویت است.
نماینده کره جنوبی در شورای امنیت هشدار داد که حمله به تاسیسات هستهای، خطرناکترین اقدام ممکن است و از همه خواست برای صلح تلاش کنند و آرزو کرد که نتایج خوبی از نشست امروز ژنو حاصل شود.
انگلیس: در حملات اسرائیل علیه ایران حضور نداشتیم و شرکت نمیکنیم
بارابارا وودوارد سفیر و نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل در دومین نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل درباره تجاوز اسرائیل به خاک ایران گفت: میخواهم روشن کنم که بریتانیا در حملات اسرائیل شرکت نکرده و نمیکند.
سفیر و نماینده انگلیس در شورای امنیت روز جمعه به وقت محلی در نشست اضطراری شورای امنیت درباره حمله اسرائل به ایران گفت: بریتانیا از شدت گرفتن درگیریها میان اسرائیل و ایران در هفته گذشته عمیقاً نگران است. این لحظهای خطرناک برای کل منطقه است و تشدید بیشتر درگیریها به نفع هیچکس نیست. غیرنظامیان نباید هرگز هدف قرار گیرند. ما از کشته شدن غیرنظامیان ابراز تاسف میکنیم و به خانوادههای قربانیان تسلیت میگوییم. همه طرفها باید از غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی بر اساس حقوق بینالملل بشردوستانه حفاظت کنند.
سفیر انگلیس با بیان اینکه خویشتنداری برای جلوگیری از گسترش بیشتر تنشها و تلفات انسانی حیاتی است، از اسرائیل همسو با آمریکا حمایت کرد و مدعی شد: بریتانیا از حق اسرائیل برای محافظت از امنیت و مردم خود حمایت میکند. اما بازگشت به مسیر دیپلماتیک فوریتی است و ما این موضوع را با هر دو طرف، اسرائیل و ایران، مطرح کردهایم.
نماینده انگلیس ادعا کرد: ما فقط بهعنوان یک اقدام احتیاطی و دفاعی، تجهیزات و جنگندههایی را به منطقه اعزام کردهایم. برنامه هستهای ایران مایه نگرانی جدی است. ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد. گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که ذخایر اورانیوم غنیشده با خلوص بالای ایران به سطوح نگرانکنندهای رسیده است. ذخایر اورانیوم غنیشده با خلوص بالای ۶۰ درصد ایران هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد. ضروری است که ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند و «شکاف اعتماد» را که دبیرکل از آن صحبت کرد، از بین ببرد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی و پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای ستونهای کلیدی امنیت بینالمللی هستند.
سفیر انگلیس مدعی شد: بریتانیا سالهاست که در کنار شرکای خود در تروئیکای اروپایی، به دنبال یک راه حل دیپلماتیک برای برنامه هستهای ایران بوده است. این تعهد پابرجاست و هرگز تا این حد ضروری نبوده است. ما امروز در کنار همکاران خود در تروئیکای اروپایی و اتحادیه اروپا، باسید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در ژنو در حال گفت و گو هستیم و از این فرصت برای حمایت از بازگشت به دیپلماسی و یک راهحل مسالمتآمیز استفاده میکنیم. هرگونه تشدید بیشتر – مانند محدود کردن دسترسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی، منحرف کردن مواد هستهای یا افزایش تولید اورانیوم غنیشده با خلوص بالا – تهدید صلح و امنیت بینالمللی ناشی از برنامه هستهای ایران را تشدید میکند.
سفیر انگلیس در عین حال اذعان کرد: اقدام نظامی نمیتواند به قابلیتهای هستهای ایران پایان دهد. ما قویاً از تلاشهای دیپلماتیک برای رسیدن به یک توافق حمایت کردهایم و همچنان حمایت میکنیم. این تنها راه برای حل موضوع هستهای برای درازمدت است. ، هدف ما همچنان ثبات در خاورمیانه است. یک راهحل دیپلماتیک به نفع همه طرفهای ذینفع است. حتی اکنون نیز دور از دسترس نیست. اکنون زمان خویشتنداری، آرامش و بازگشت به دیپلماسی و گفت و گو است.
فرانسه: موضوع هسته ای ایران راه حل نظامی ندارد
«جروم بونافونت» سفیر جدید فرانسه در سازمان ملل متحد و عضو دائم شورای امنیت در این نشست با تکرار ادعاهایی همسو با آمریکا مدعی شد: برنامه هستهای ایران، امنیت فرانسه و اروپا را تهدید میکند.
نماینده فرانسه در شورای امنیت بدون محکوم کردن تجاوز اسرائیل به خاک ایران و آغاز کردن این جنگ از سوی این رژیم، خواهان توقف درگیری ها شد
او با اشاره ای گذرا به خروج دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در دور نخست ریاست جمهوری اش از برجام، مدعی شد که عدم تضمین صلح آمیز بودن برنامه هسته ای ایران در گزارش آژانس بین المللی المللی اشاره شده است و سطح غنی سازی اورانیوم ایران فراتر از برجام را خطری جدی ارزیابی و تاکید کرد: این بحران، راه حل نظامی ندارد.
سفیر فرانسه همچنین ادعای حمایت ایران از تجاوز روسیه به اوکرای را تکرار کرد و خواستار آزادی زندانیان فرانسوی در ایران شد.